top of page

Wat je eet en hoeveel je traint zijn lang niet zo belangrijk als dat wat we allemaal, elke dag, onbewust doen: ademen. Er is niets belangrijker voor onze gezondheid dan in- en uitademen, zo’n 25.000 keer per dag.

Onderzoeken tonen aan dat zelfs kleine aanpassingen aan de manier waarop we ademhalen onze atletische prestaties kunnen verbeteren, onze interne organen verjongen en zelfs astma en auto-immuumziektes kunnen verhelpen.


Door je ademhaling te veranderen en hiermee jouw autonome zenuwstelsel te beïnvloeden, dat is gekoppeld aan je hormonen en neurotransmitters, verandert de manier waarop je de wereld ziet.

Elke ademhaling die je neemt, stuurt essentiële informatie naar je hersenen, hart en longen via je autonome zenuwstelsel (ANS).

Het ANS beheert de interne functies van je lichaam, zoals het reguleren van de hartslag, druk en spijsvertering, en men dacht voorheen dat je er geen bewuste controle over had (vandaar de naam "autonoom"). 

Meer recentelijk hebben wetenschappers ontdekt dat de ademhaling dit systeem rechtstreeks beïnvloedt, waardoor je je ANS op commando kunt beïnvloeden. Met de rustige ademhalingstechnieken, kun je leren deze toestand te activeren.
 

Een langwerpige, soepele ademhaling vertelt je lichaam bijvoorbeeld om te ontspannen (parasympatisch zenuwstelsel), terwijl een snelle ademhaling je lichaam vertelt dat je in gevaar bent, waardoor het vecht-of-vlucht systeem (sympathisch zenuwstelsel) wordt geactiveerd. Door goed te ademen leer je naar behoefte toegang te krijgen tot beide scenario's.

HET BELANG VAN ADEMHALEN "Onze ademhaling beheersen is de controle hebben over ons lichaam en onze geest." 

Naast de fysiologische impact van ademen, is er nog een andere belangrijke reden om je te concentreren op ademen tijdens meditatie: de ademhaling dient als de poort naar bewuste zelfbeheersing.

Terwijl de oer delen van je hersenen je de hele dag automatisch laten ademen, is je rationele prefrontale cortex ook in staat om de ademhaling onder controle te krijgen. Met andere woorden, ademen is zowel automatisch als autonoom, afhankelijk van of je oplet. Bewust ademen wordt dus een platform om controle te krijgen over je lichaam en geest door meditatie.

Er zijn een paar aanvullende redenen waarom veel meditatie beoefening rond de ademhaling draait:

De ademhaling kan je helpen dingen op een subtieler niveau te ervaren, aangezien het observeren ervan een bepaald niveau van bewustzijn vereist.

Door je te concentreren op de gewaarwordingen van de ademhaling, verlaat je je ' vertellende geest ' en zak je in je fysieke lichaam. Op deze manier stemt het creëren van een relatie met de adem je af op je innerlijke wereld.

Op fysiek gebied zorgt ademwerk onder andere voor een genormaliseerde bloeddruk, vermindering van ontstekingen, een verbeterde nachtrust en is het een boost voor je immuunsysteem. Daarnaast helpt ademwerk met het loslaten van stresshormonen en zelfs trauma's.

 

Onze coaches hebben opleidingen en cursussen gevolgd, o.a. bij Inner-Journey om op een verantwoorde, veilige, krachtige en professionele manier te begeleiden tijdens deze sessies.

Bij SOUL CARE faciliteren wij ademwerk sessies. Vaak gaat dit in combinatie met andere activiteiten zoals sound-healing, plantmedicijnen of een ijsbad workshop. Maar er worden soms ook losse ademwerk sessies georganiseerd. Zie hiervoor onze agenda.

liever een 1:1 sessie? Stuur een berichtje via onderstaand contactformulier.

 

bottom of page